Håndtering af seksuelle overgreb

Forskning og erfaring viser, at mødet med fagpersoner både kan fremme og hæmme den overgrebsramtes helingsproces. Hvis du får kendskab til en person, som har været udsat for et seksuelt overgreb, skal du:

  • møde den ramte med omsorg og empati: Anerkend modet, det kræver at betro sig. Lyt aktivt og giv plads til, at personen kan fortælle sin historie i sit eget tempo uden afbrydelser. Bekræft vedkommendes oplevelse og følelser og vis, at du tror dem.
  • oplyse om passende hjælpeforanstaltninger: Fortæl hvilke muligheder, der er for hjælp herunder politianmeldelse, juridisk bistand, retsmedicinsk undersøgelse og psykosocial støtte ved Center for Voldtægtsofre. Udover Center for Voldtægtsofre findes der i dag en række tilbud til særlige grupper af seksuelt overgrebsramte (for eksempel overgreb i barndommen, digitale krænkelser), og det er derfor vigtigt at henvise til et passende tilbud. Hvis du er i tvivl, kan du rådføre dig med Center for Voldtægtsofre (Læs mere under Hjælpemuligheder).

Som fagperson kan du uden at ville det gøre stor skade. Du bør derfor tilstræbe:

  • ikke at udtrykke tvivl: Spørgsmål som "Hvorfor gjorde du ikke modstand?" eller "Hvor meget havde du drukket?" er sjældent relevante og øger i høj grad følelsen af skyld og skam hos den ramte. Denne typer spørgsmål beror ofte på fagpersoners manglende viden om almindelige traumereaktioner samt myter om seksuelle overgreb.
  • at respektere grænser og autonomi: Tving ikke personen til at dele flere detaljer, end vedkommende har lyst til. Tilbyd din støtte, men giv personen autonomi over det videre forløb.
  • at holde samtalen fortrolig: Respekter personens privatliv og del kun information med relevante parter, hvis det sker med personens samtykke. Vær dog opmærksom på, at du, hvis den ramte er under 18 år, har pligt til at underrette sociale myndigheder, hvis vedkommendes sundhed eller udvikling er i fare.

Rådgivning hos landets Centre for Voldtægtsofre

Landets centre tilbyder gratis rådgivning og støtte til fagpersoner om, hvordan du bedst kan hjælpe personer, der har været udsat for seksuelle overgreb, samt hvilke hjælpemuligheder du kan henvise til. Centrene tilbyder i et vist omfang supervision og opkvalificering af personale fra andre organisationer.

Henvisning til Center for Voldtægtsofre

Center for Voldtægtsofre er et landsdækkende gratis tilbud til personer udsat for seksuelle overgreb eller forsøg herpå. Henvisning er ikke nødvendig. Centrenes tilbud varierer en smule, men alle tilbyder generelt:

  • Akut hjælp bestående af retsmedicinsk undersøgelse umddelbart efter overgrebet
  • Psykosocial opfølgning bestående af individuelle samtaler med psykolog og eventuelt socialrådgiverbistand samt pårørendesamtaler. Tilbuddet gælder uanset, hvornår overgrebet fandt sted og kræver ikke politianmeldelse. Vær opmærksom på, at venteliste kan forekomme, og at ikke alle overgrebsramte tilbydes et forløb. Nogle overgrebsramte viderehenvises i stedet til anden relevant behandling (for eksemel psykiatri, misbrugsbehandling, medvidere). 

Der er dertil mulighed for åben, anonym telefonrådgivning ved udvalgte centre.   

Akut hjælp

Har du akut brug for hjælp ring 112 (ambulance) eller 114 (politi).

Personer, der har været udsat for overgreb, kan du umiddelbart efter overgrebet blive tilset af en læge på nærmeste Center for voldtægtsofre:

Akut hjælp - Find dit nærmeste center 



Senere hjælp

Uanset hvor lang tid, der er gået siden overgrebet, kan du få hjælp på et af de danske Centre for Voldtægtsofre.

Find dit nærmeste center