Formelle hjælpemuligheder efter et seksuelt overgreb

Denne video giver et overblik over de formelle muligheder for hjælp og støtte, der er tilgængelige efter et seksuelt overgreb.

En bistandsadvokat, efterforskere fra politiet, en sygeplejerske, en retsmediciner og en psykolog præsenterer deres roller og forklarer, hvordan de kan hjælpe dig.

Videoen er lavet for at skabe overblik over de forskellige hjælpetilbud, der findes, og derved gøre det nemmere for dig at beslutte, hvad der er mest hjælpsomt for dig

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Retsmedicinsk undersøgelse

Hvis du for nyligt har været udsat for et seksuelt overgreb eller forsøg derpå, kan du blive tilset på et hospital. Tilbuddet er landsdækkende, gratis og kræver ingen henvisning. Undersøgelsen har til formål at forebygge graviditet og kønsoverførte sygdomme, dokumentere og behandle eventuelle skader og indsamle spor til brug for politiets efterforskning. Kvaliteten af sporsikringen er bedst, hvis den foretages så tidlig som muligt. Kontakt os derfor, så snart du kan.

Hvis overgrebet lige er sket, er det en fordel, hvis du undgår at vaske/tørre dig i skridtet, gå på toilet, skifte tampon/bind, skifte tøj, børste tænder, spise eller drikke. Hvis du mistænker, at du har været udsat for ”drugrape”, kan der foretages prøver herfor, men det er op til politiet, om prøverne analyseres. Centerets personalet vejleder dig desuden om muligheder for efterfølgende samtaler med psykolog og/eller socialrådgiver. Kontakt dit nærmeste Center for Voldtægtsofre for mere information.

Bistandsadvokat

Mange, der har været udsat for et seksuelt overgreb, oplever tvivl om, hvorvidt de ønsker at anmelde overgrebet til politiet. I en sådan situation kan en bistandsadvokat være en vigtig støtte.

En bistandsadvokat er en advokat, der beskikkes til at varetage dine interesser. Allerede før du beslutter, om du vil anmelde overgrebet, har du ret til gratis juridisk rådgivning fra en bistandsadvokat. Advokaten kan hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder, forklare hvad en anmeldelse indebærer, og støtte dig i at træffe den beslutning, der føles rigtig for dig.

Hvad kan en bistandsadvokat hjælpe dig med?

  • Juridisk rådgivning før en anmeldelse: Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du ønsker at anmelde overgrebet til politiet, kan en bistandsadvokat hjælpe dig med at forstå dine muligheder og de konsekvenser, en anmeldelse kan have.
  • Støtte under politiafhøringer: Hvis du anmelder overgrebet, vil bistandsadvokaten være med under politiafhøringer for at støtte dig og sikre, at du forstår alle dele af forløbet. Advokaten vil også forklare de juridiske processer, så du føler dig mest mulig tryg og velinformeret.
  • Hjælp i retten: Hvis din sag ender i retten, vil bistandsadvokaten også være med dig der, så du får støtte og vejledning gennem hele processen.
  • Hjælp til erstatning: Bistandsadvokaten vil også hjælpe dig, hvis du ønsker at søge erstatning.
  • Vejledning om dine rettigheder: Bistandsadvokaten vil vejlede dig om dine rettigheder og hjælpe med at sikre, at du modtager den støtte, du har krav på gennem hele forløbet.

Du har altså ret til en bistandsadvokat uden omkostninger, uanset om du vælger at anmelde overgrebet eller ej.

Læs mere om bistandsadvokat på politi.dk

 

Politi

Man kan anmelde et overgreb både umiddelbart efter overgrebet eller længere tid efter.  

Læs mere om, hvordan du anmelder voldtægt og skesuelle overgreb på politi.dk

Centre for Voldtægtsofre

Uanset hvor lang tid, der er gået siden overgrebet, kan du få hjælp på et af de danske Centre for Voldtægtsofre. Tilbuddet varier lidt på landsplan, men rummer typisk samtaler med psykologer og/eller socialrådgivere, der har til formål at afhjælpe de negative psykologiske følgevirkninger af overgrebet samt hjælpe med praktiske/økonomiske behov, såsom sygemelding.

Hjælpen er gratis og henvendt til alle unge og voksne, som har været udsat for et seksuelt overgreb, der kan dog være individuelle behov, som gør, at man viderehenvises til et andet tilbud. Du behøver ikke anmelde overgrebet til politiet for at få hjælp. Du kan enten selv kontakte centret eller bede en, som du har tillid til, om at hjælpe dig. Det kan for eksempel være en god ven, dine forældre eller din læge.

Centre for voldtægtsofre i Danmark

Andre psykosociale tilbud

I tillæg til de danske Centre for Voldtægtsofre findes der en række andre tilbud til personer, som har været udsat for overgreb. En del af disse specialiserer sig inden for særlige typer af seksuelle overgreb som for eksempel voksne udsat for overgreb i barndommen (CSM - Center for Seksuelt Misbrugte).

Egen læge kan inden for 12 måneder efter overgrebet henvise til privatpraktiserende psykolog, hvor du kan få tilskud til 12 samtaler. Der er ingen tidsfrist for personer under 18 år.

Læs mere om henvisning til psykologhjælp på sundhed.dk

Akut hjælp

Har du akut brug for hjælp ring 112 (ambulance) eller 114 (politi).

Personer, der har været udsat for overgreb, kan du umiddelbart efter overgrebet blive tilset af en læge på nærmeste Center for voldtægtsofre:

Akut hjælp - Find dit nærmeste center 



Senere hjælp

Uanset hvor lang tid, der er gået siden overgrebet, kan du få hjælp på et af de danske Centre for Voldtægtsofre.

Find dit nærmeste center